Bytte peis? Her er ekspertenes tips og råd

Bytte peis? Her er ekspertenes tips og råd
17. desember 2018 Faberpeis
bytte-peis-peisovn-peisinnsats

Dagens peis er i større grad et møbel i hjemmet, og det blir vanligere å bytte den ut på grunn av design. Her får du gode råd fra eksperten – enten du skal ha ny peisinnsats eller bytte ut en gammel peisovn.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber MatriX (gasspeis)

Det er flere grunner til at noen ønsker å bytte peis, men blant de vanligste årsakene er at personen ønsker et annet design, en annen modell eller type peis.

Vedovn og vedfyrt peis har lenge vært det foretrukne valget blant ved-nasjonen Norge, men etter hvert som tilbudet av gasspeis og elektrisk peis øker, samt at teknologien blir mer overkommelig og naturtro, er det stadig flere som velger å bytte den ut.

Espen Kvarud, eier og daglig leder ved Nore VVS AS, forteller hvorfor:

– Ofte ønsker kunden å slippe styret som følger med en vedpeis. I tillegg er det ikke mulig å justere varmen på en vedovn, slik du kan gjøre med en gasspeis, forklarer Kvarud.

LES OGSÅ: Kjøpe gasspeis på nett – alt du trenger å vite

Peisbytte i både hytte og hjem

En vedfyrt peis med levende flammer, er for mange det som er synonymt med peis, men det krever ofte litt mer arbeid – blant annet lagring og bæring av ved, rengjøring av aske og sot, og for mange – kunsten å fyre opp i peisen.

For dagens forbruker, blir da en elektrisk peis eller gasspeis et lettvint valg i en travel hverdag, hvor du kontrollerer flammer og varme ved hjelp av en fjernkontroll, og ikke trenger å tenke på rengjøring.

– Jeg har til nå ikke byttet ut en gasspeis der kunden i utgangspunktet har vært fornøyd. De gangene jeg har byttet ut en gasspeis har bakgrunnen vært feilmontering, som kan føre til sot, forklarer Kvarud.

Det finnes ikke noen klare retningslinjer for hvor lenge en peis er ment å vare i et hjem, og enkelte har muligens en ovn eller peis på hytta som har vært der i hundre år. Et mønster blant dagens forbrukere, er imidlertid at de bytter ut peisen i takt med oppussing og oppgradering, på lik linje med andre møbler.

– Vi bytter ut peiser i både leiligheter, eneboliger og hytter, og opplever like ofte at de er nye som at de er gamle. Mange gjør utskiftning eller ny montering ved rehabilitering eller nybygg, forteller eksperten.

LES OGSÅ: Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

Bytte-ut-gammel-peis-peisovn

NY PEIS? Det å bytte ut den gamle peisen trenger ikke å være en krevende prosess. Ofte vil forhandleren gjøre det meste av jobben for deg. Her ser du gasspeisen “Faber Glance”.

Jobben med å bytte peisovn

Selve skiftet av peis, og omfanget av denne jobben, avhenger av hvilken type peis du skal bytte fra, og til – vedfyrt, gasspeis eller elektrisk peis.

En elektrisk peis kan du enkelt installere selv, og her trenger du i utgangspunktet bare en stikkontakt. Også vedfyrt peis kan du montere selv, men husk at oppføring av et nytt ildsted må meldes inn til feiervesenet og brannvesenet. En gasspeis må imidlertid alltid monteres av en sertifisert gasstekniker, og dette gjøres av en rekke installatører rundt om i landet.

Det kan være at du trenger en håndverker ved innbygging av peisen, men ofte er også dette noe installatørene kan tilby selv, eller prosjektere for deg.

Er det mye arbeid å bytte peis?

– Ikke for kunden. Det er bare å sende oss en bestilling så fikser vi resten, forklarer Kvarud.

Han forklarer at det i de fleste tilfeller ved bytte av peis er snakk om bytte av hele peisinnsatsen. Uavhengig om du skal bytte peisinnsats, en frittstående peis, eller en innebygget peis, kan imidlertid installatørene hjelpe deg.

– Ta kontakt med en installatør av Faber, og de vil kunne hjelpe deg på veien videre.

LES OGSÅ: Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte

Bytte-peis-gasspeis-vedovn-elektrisk

ELEKTRISK PEIS: Det har lenge vært forbundet med en billig variant, men dagens moderne, elektriske peiser gjør at etterspørselen øker. Her ser du den nyeste elektriske peisen hos Faber, e-MatriX.

Markedet for elektrisk peis øker

Lederen ved VVS AS kan fortelle at de opplever at fleste forbrukere ønsker å bytte til gasspeis, men at dagens, moderne elektriske peiser gjør at også etterspørselen her øker.

– Mange ønsker seg en gasspeis, men vi ser at markedet for elektrisk peis begynner å bli større nå som disse er mer virkelighetsnære og naturtro, sier Kvarud.

Faber har kommet en lang vei med dette gjennom den patenterte teknologien, Optimyst. Begrepet kan deles opp i to ord, «opti» og «myst», som betyr «mest imponerende».

Og det er nettopp imponerende teknologien skal være, og sørge for at flammebildet virker så ektefølt som overhodet mulig. En vanntank er skjult i rammen på Faber sine elektriske peiser, og gjør vannet om til tåke ved bruk av ultrasonisk teknologi. Halogen eller LED-lys plassert bak vanntanken, varmer tåken og får den til å stige, som gjør at det ligner ektefølte flammer og røyk. Resultatet er et naturtro flammebilde.

Kvarud forteller at enkeltheten er noe av det som gjør at gasspeis og elektrisk peis er såpass attraktivt i dagens marked.

– En klar fordel ved å gå over til gasspeis eller elektrisk peis er enkelheten. Det er ikke bare varmen kundene våre er ute etter, men de ønsker kosen en peis gir, sier Kvarud.

Til nettbutikken: