Derfor velger stadig flere gjennomgående peis

Derfor velger stadig flere gjennomgående peis
17. juli 2019 Faberpeis
Gjennomgående-peis-2-sider

Design og innsyn til flammebildet blir viktigere for dagens forbruker, og en voksende trend er å sette opp gjennomgående peis som romdeler. Arkitekt, Johan Israelson, forklarer hvorfor.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber e-MatriX ST/RD”

Gjennom årene har den moderne peisen utviklet seg, og i dag er det mer enn noensinne fokus på store flater med glass og innsyn til flammene.

For det er tross alt synet av flammene som for mange skaper den gode stemningen.

I tråd med dette har det vokst frem en peis der innsyn til flammene er tatt til nye høyder, eller burde vi kanskje skrive – tatt til nye rom. Velger du en gjennomgående peis, får du ikke bare innsyn til flammene fra mange vinkler på peisen, men også fra flere rom.

Eksklusivt med gjennomgående peis som romdeler

Den gjennomgående peisen har spesielt vokst seg frem til å bli en favoritt blant personer med stor interesse, og godt et øye for, vakkert interiør.

Instagram-profiler som Hanne Rom Havaas (@hanneromhavaas), Inger-Lise Lillerovde (@ingerliselille), Silje Skrinde (@landlig_funkis), Kine Gjermstad (@kinegjermstad), Lene S. Pedersen (@lenespedersen) og Line Holme (@lineholme) er bare noen av de som viser frem sine vakre, gjennomgående peiser og som får likerklikk i tusentalls.

Felles for peisovnen de har valgt, er at den er rektangulær, gjennomgående og transparent, og fungerer som romdeler mellom to rom – gjerne da mellom stue og kjøkken, eller spisestue.

– Noe av årsaken til at gjennomgående peis har blitt så populært er at teknologien på peisovnene nå er mer overkommelig, og leverandørene har et langt større tilbud, sier Johan Israelson, arkitekt og interiørdesigner, og gründer av firmaet Norra Gotland.

– En moderne peis er for meg, enkel og stilren. Den skal ikke ta for mye plass av rommet eller føles overdådig og prangende, forteller arkitekten.

LES OGSÅ: Innebygd peis – her er ekspertens beste tips

Gjennomgående-innebygget-peis

GJENNOMGÅENDE PEIS: Den moderne peisen er i større grad blitt et møbel, og stadig flere velger å bygge inn peisen i veggen, og gjerne slik at den fungerer som en romdeler. Her ser du den elektriske peisen fra Faber “e-MatriX 800/500 ST”.

Gjennomgående-peis-Aspect-Faber

PEIS: Det er flere peisinnsatser som egner seg for innbygging og som romdeler. Hver modell har også valgmuligheter for glass og for dekorasjon inne i peiskasser – blant annet vedkubber og dekorative, hvite steiner. Her ser du gasspeisen “Faber Aspect Premium Large”.

Ulike modeller gjennomgående peis

Det finnes flere modeller av gjennomgående peis. Peisinnsatsen som vanligvis brukes til å bygge en gjennomgående peis blant sortimentet til Faber, er Faber Aspect.

Den kan monteres i midten av en vegg, og med glassflater og innsyn på to sider. Skal den brukes som romdeler, vil glassflatene vende ut mot hvert sitt rom, samtidig som det gjennomsyn mellom rommene gjennom glassflatene.

Faber Aspect kan også monteres i enden av en vegg, og fremdeles fungere som romdeler. Da har peisinnsatsen tre glassflater, hvor begge glassflatene på sidene er avlange, og glassflaten på kortsiden har samme bredde som tykkelsen på veggen.

Andre modeller som blir mer populære, er Faber Matrix (finnes også i elektrisk – e-MatriX), Consept, Duet, 3 step og Triple. Disse leveres også med opp til tre glassflater, men er designet for å stå horisontalt med bredden på veggen.

Designet gjør at effekten som romdeler ikke blir like stor, og mange velger derfor å montere peisinnsatsen på enden av en vegg som går inn i rommet – enten på stue, kjøkken eller gang. Modellen gir imidlertid muligheter for montering som frittstående en frittstående peis foran en rett vegg eller integrert i veggen.

LES OGSÅ: Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Gjennomgående-peis-gjennomsyn

GJENNOMGÅENDE PEIS: Peisen kan bygges inn i midten av veggen og med to sider for innsyn, eller på hjørnet av en vegg, hvor peisinnsatsen har innsyn på tre sider. Her ser du gasspeisen “Faber Glance”.

– Peis er langt viktigere enn en TV-skjerm

Johan Israelson kan fortelle at peis alltid er en del av hans design og utforming.

– Arkitekturen min krever alltid en peis – enten en peisovn eller en åpen peis. Jeg liker det at man samles rundt en peis, og funksjonen til peisen blir da viktig, sier han.

– For meg er en peis langt viktigere enn en TV-skjerm.

For å finne den peisen som passer for deg, dine behov og ditt hjem, samt hvor det er best å plassere den, råder arkitekten deg til å følge magefølelsen. Det kan imidlertid ha sine fordeler å hente inn en ekspert på området.

– Moderne boliger og nybygg er energieffektive og ganske tette. En konsulent kan måle energiverdi og antall kubikkmeter i rommet som legger opp for valg av peis og peisens størrelse. Dette er en helthetlig vitenskap, og det krever kompetanse, sier han.

Faber sine installatører og forhandlere har lang erfaring med installasjon av peis, og tilbyr ofte befaring i forkant av et kjøp, som hjelpe deg å finne en peis i riktig størrelse og som møter ditt varmebehov.

Til nettbutikken: