Elektrisk peis og gasspeis – info om varmeeffekt og forbruk

Elektrisk peis og gasspeis – info om varmeeffekt og forbruk
18. desember 2018 Faberpeis
elektrisk-peis-varmeeffekt-strømforbruk

Skal du bytte ut eksisterende peis og vurderer en annen variant? Varmeeffekt og forbruk ved den nye peisen er vanlige spørsmål – her får du svarene du trenger.

Av: Chili Publications  Produkt i toppbilde: Faber e-MatriX

Hvor mye strøm bruker en elektrisk peis, hvor lenger varer en standard gasstank for en gasspeis, og hvor fyller du egentlig på mer gass?

Dette er vanlige spørsmål hvis du vurderer å kjøpe en elektrisk peis eller gasspeis, eller hvis du skal bytte ut eksisterende peis – og da fjerne en vedfyrt peis eller vedovn, til fordel for en annen modell.

Her får du svarene du trenger.

Varmeeffekt og forbruk av gass – gasspeis

Mange er skeptiske til varmeeffekten ved en gasspeis, men i realiteten vil en gasspeis kunne gi mer varme enn en tradisjonell vedfyrt peis eller peisovn.

En gasspeis kan gi en varmeeffekt på opp til 12 kilowatt, som er mer enn den gjennomsnittlige varmeeffekten ved en peisovn. I tillegg er gasspeis mer rentbrennende, og du har ikke den samme utfordringen med sot og trenger ikke å vaske glass.

Ved kjøp av gasspeis kan du velge om du ønsker en flaske for oppbevaring av gass som du fyller på selv, der standardstørrelsen er 11 kilo, eller om du ønsker en større tank. En større tank kan graves ned i hagen og fylles opp av en gassleverandør etter behov. Som regel varer en slik i ett eller to år.

En gassflaske fyller du på selv – enten på en bensinstasjon eller på en propanautomat som er døgnåpen. Du leverer den gamle, og henter ut en ny mot betaling.

En standard gasspeis med effekt på 4200 watt, eller 4,2 kilowatt, vil på maksimal effekt kunne brenne i 33,6 timer på en standard gassflaske på 11 kilo. Dette tilsvarer en propankost på 6 kroner i timen.

LES OGSÅ: Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Til nettbutikk: Se alle våre gasspeiser her

Gasspeis-varmeeffekt-forbruk-gass

GASSPEIS: Når du skal kjøpe gasspeis kan du velge mellom en standard gassbeholder på 11 kilo eller en større tank som for eksempel kan graves ned i hagen. På maksimal effekt vil en gasstank på 11 kilo vare i 33,6 timer. Her ser du bilde av gasspeisen “Faber MatriX”.

Varmeeffekt og strømforbruk – elektrisk peis

Elektrisk peis er et enkelt og praktisk valg. Faber sine modeller av elektrisk peis kommer både med og uten varmeeffekt.

Modellene uten varmeeffekt egner seg godt for et hjem der dere ønsker en peis for den gode stemningen. Det kan være at dere ønsker en ekstra peis på soverommet, baderommet eller i entreen. Det er også et godt alternativ for hotell, restauranter og butikker.

Den moderne elektriske peisen, som Faber e-Matrix har glass på flere sider og et dypere flammebile som gjør at peisen blir mer realistisk.

Strømforbruket for en elektrisk peis uten varmeeffekt ligger på mellom 40-200 watt i timen. Med en kilowattpris på én krone, vil det koste 20 øre i timen å drifte en elektrisk peis.

Modellene for elektrisk peis med varmeeffekt leveres med opp til 2000 watt, som er over dobbelt så høy varmeeffekt som det du får ved en standard panelovn (800 watt) og oljefyrt varmeovn (1500 watt), og tilsvarende varme som ved en konvektorovn (2000 watt).

Forbruket av strøm ved en elektrisk peis med varmeeffekt er tilsvarende en varmeovn med samme varmeeffekt. På maksimal varmeeffekt vil det koste 2 kroner i timen å drifte en elektrisk peis med varmeeffekt.

LES OGSÅ: Elektrisk peis – en praktisk og moderne peisovn

Til nettbutikk – se alle våre elektriske peiser her

elektrisk-peis-varmeeffekt

ELEKTRISK PEIS: Hvor mye varme en elektrisk peis bruker avhenger av om den leveres med eller uten varme. Med varme vil det koste rundt 2 kroner i timen å drifte den. Uten varme vil det koste rundt 20 øre i timen. Her ser du den elektriske peisen “Faber e-MatriX”.