Frittstående peis – et praktisk, enkelt og dekorativt valg

Frittstående peis – et praktisk, enkelt og dekorativt valg
18. juni 2019 Faberpeis
frittstående-peis-nyhet

Frittstående peis – et praktisk, enkelt og dekorativt valg

Daglig leder ved Varmeforum AS i Trondheim, Christian Johnsen, gir deg gode råd til hvordan du velger riktig peis til dine behov og ditt hjem.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Vaska (gasspeis)

Mye har skjedd med den tradisjonelle peisen opp gjennom årene. Fra en massiv konstruksjon av mur midt i rommet på 80-tallet, til det som er mer vanlig i dag; en nett, stilren og dekorativ peis – gjerne med store glassflater og godt innsyn til flammene.

Dagens peiser er fremfor alt et møbel, og i tråd med dette, er det stadig flere som er på utkikk etter en frittstående peis.

Men hva kjennetegner egentlig en frittstående peis?

– Frittstående peis betyr at du kan plassere den utenfor pipa. Det er en peis som står fritt i rommet eller utenpå veggen. Den er ofte lettere å montere, sier Christian Johnsen, daglig leder ved Varmeforum AS i Trondheim.

LES OGSÅ: Kjøpe gasspeis på nett – alt du trenger å vite

Skorstein, pipe eller stålpipe

En frittstående peis kan være vedfyrt, elektrisk eller kan fyres på gass. Stikkordet er frittstående, og at den fremfor å bygges inn, plasseres utenfor pipa.

Johnsen forklarer at det finnes en rekke forskjellige modeller på markedet, og at det derfor er viktig å orientere seg i forhold til hva som passer dine behov og ditt hjem.

– Hva du skal velge avhenger av om du har en ny bolig eller eldre bolig, om du har skorstein fra før og eventuelt hvordan type skorstein dette er, sier han.

– Hvis du ser på boligene som bygges i dag, så har de ikke behov for selve varmen ved peisen, men eierne ønsker opplevelsen. Da er gass genialt. Denne kan du skru på med en knapp ved behov, og blir den for varm, er det bare å skru den av. Det samme gjelder ved en elektrisk peis, forteller Johnsen.

Hvis du har en skorstein fra før, må du finne en modell som passer til denne. Men det er ikke dermed sagt at du MÅ ha skorstein eller pipe fra før for å sette opp en ny peis.

– Det er mange peiser som settes opp uten at du har pipe. Da må du sette opp en stålpipe, og denne kan plasseres stort sett hvor som helst i hjemmet. En stålpipe er et godt isolert stålrør, som gjør at det kan plasseres forholdsvis nært treverk. En stålpipe kan plasseres hvor som helst – for eksempel rett oppå ovnen, og tar ikke mye plass, forklarer Johnsen.

Frittstående-peis-uten-pipe

PEIS UTEN PIPE: Det er fullt mulig å installere en frittstående peis selv om du ikke har pipe fra før. Ved valg av elektrisk peis trenger du kun en stikkontakt, mens med en gasspeis kan du installere et stålrør til peisen så lenge du har en yttervegg i nærheten. Modellen på bildet er en gasspeis ved navn “Faber Kjell”.

LES OGSÅ: Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

Derfor er frittstående peis blitt mer populært

Bakgrunnen for den nye interessen for frittstående peis, mener Johnsen skyldes nettopp de store byggverkene som ble ført opp på 60-, 70- og 80-tallet.

– Mange har eldre peiser og når de først skal bytte dem ut, så vil de ha en frittstående modell som er mindre og tar opp mindre plass. Det er egentlig et noe misforstått begrep, for de aller fleste modeller er frittstående, forklarer han.

Blant kundene som allerede har en massiv peis midt i stuen, får de ofte spørsmål om det er mulig å sette en ny og moderne peisinnsats inn i eksisterende skorstein, eller plassere en glassdør utenpå skorsteinen.

– Det er ikke mulig, og alternativet er da å sette en frittstående peis i forkant av pipen. Alternativt rive skorsteinen og sette opp en frittstående peis. Det er mange som velger å gjøre det, fordi peisen står dårlig til huset, men da er det viktig å huske på at det er søknadspliktig til kommunen, sier Johnsen.

Det må også tas hensyn til at en skorstein, og spesielt de som ble satt opp tidligere, ofte er en del av bærekonstruksjonen til bygget eller boligen.

LES OGSÅ: Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte

Den moderne peisen – fremfor alt et møbel

Johnsen kan fortelle at det ikke er mye som skiller dagens peiser når det gjelder varmeeffekt – sett bort i fra elektrisk, og hvilken peis du skal velger faller dermed ofte på smak.

– De fleste ovner har samme kilowatt-effekt, eller varmeeffekt. Selv en gasspeis vil gi like mye varme, eller mer, som en vedpeis. Hvilken peis du skal velge, faller dermed på hva du liker. Vil du ha en rund ovn, firkantet, tre glassflater, skal den være rød eller hvit?

– Det handler om å få tilpasset en peis til det hjemmet du har, og nyere ovner blir i større grad ansett som et vanlig møbel, spesielt nå som de fleste hus ikke trenger så mye varme.

Før du skal gå til innkjøp av en ny peis, råder eksperten deg til å ta en runde på nettet og finne ut hvilket design du liker. Deretter bør du oppsøke en faghandel for ytterligere kunnskap.

– Store ildsteder med store glassflater er veldig populært. Skal du ha en vedovn som dette, er det viktig å vite at du må fyre hardt for at glasset ikke skal sote. Dette vil igjen gi veldig mye varme, og har du da en stue på 30 kvadratmeter er ikke det den beste løsningen for deg. Det vil bli en badstue, sier Johnsen.

Frittstående-peis-stue-gasspeis

VELG RIKTIG STØRRELSE: Veldig mange ønsker seg en peis som er så stor som mulig, men størrelsen på peisen burde reflektere størrelsen på rommet. Blir den for stor i forhold til rommet, vil den raskt varme for mye. Her ser du modellen “Faber Concept 450” med ett glass i front.

Frittstående peis – slik velger du riktig

De kan også hjelpe deg å velge riktig av hensyn til hvordan du skal bruke ovnen.

– Hvis du kun har tenkt til å tenne opp peisen på lørdager, og ikke egentlig trenger varme, er peisen som et møbel viktig for deg. Er du ute etter selve opplevelsen av flammene, og ikke nødvendigvis varmeeffektene, er gasspeis eller elektrisk peis et godt valg. Begge disse kan du sette akkurat der du ønsker.

Hvis valget står mellom gass, elektrisk eller ved, ville eksperten selv valgt gass – for komfort.

– Det avhenger av budsjett, men hvis du har penger til det så vil jeg anbefale gasspeis. Da har du en knapp du trykker på for å slå den på, og du kan like lett skru den av igjen. En gasspeis kan i tillegg gi like mye varme som en vedpeis. Gasspeis handler om komfort, forklarer Johnsen.

På samme måte, er også elektrisk peis et komfortabelt valg, samtidig som den bidrar til den kosen og atmosfæren som mange er ute etter.

– De moderne elektriske peisene – fra Faber for eksempel, består av keramiske vedkubber som virkelig ser ut som vedkubber, og det som ser ut som ekte flammer. I tillegg slipper du å pusse sot, hente ved og lignende, forklarer Johnsen.

Både gass og elektrisk peis er også et godt valg hvis du har lite lagringsplass.

– I en leilighet for eksempel, har du gjerne ikke noe sted å oppbevare ved, og da er det ofte bedre med gasspeis eller elektrisk peis. Det handler litt om størrelsen på peisen også.

LES OGSÅ: Den moderne peisen – praktisk, effektiv og vakker

Dette trenger du ved montering av frittstående peis

Når du har valgt ut den peisen du ønsker – hva trenger du så til installasjon og montering av en frittstående peis – enten du har valg en vedfyrt peisovn, gasspeis eller elektrisk peis?

– Hvem som helst kan installere et vedfyrt ildsted. Det eneste kravet til forbrukeren er at du må sende inn et skjema til det lokale feiervesenet om at du har satt opp et nytt ildsted. Det er imidlertid viktig å kjenne til at det ikke er lov til å sette inn en ovn som er produsert før 1997. Dette er en regulering som er innført av hensyn til miljøet, sier Johnsen.

Til selve monteringen trenger du et røykrør for å koble ovnen sammen.

– Ved installasjon av gasspeis, må det gjennomføres av en sertifisert gasstekniker, og du trenger også noe mer utstyr.

– En gasspeis er bygget slik at den først henter inn oksygen til flammen. Her trenger du derfor et dobbelt-rør, som både henter inn oksygen og frakter avgassene ut. I tillegg må du ha et utvendig skap for oppbevaring av gassflasker, forklarer han.

Ved montering av en elektrisk peis trenger du derimot ikke så veldig mye utstyr.

– Til en elektrisk peis trenger du selvfølgelig en stikkontakt, avslutter eksperten.

I nettbutikken vår finner du et stort utvalg av frittstående modeller for både elektrisk peis og gasspeis

Frittstående-peis-montering

GASSPEIS: En frittstående peis gir mange muligheter for montering og installering – spesielt når den er gassdrevet eller elektrisk. Her ser du gasspeisen “Faber Blokhus”.

Frittstående-elektrisk-peis

ELEKTRISK PEIS: Modellene for frittstående peis kommer i alle varianter – både elektrisk, gasspeis og vedfyrt peis eller vedovn. Her ser du en av de nettere modellene for elektrisk peis til Faber “Opti Virtual”.