Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Gasspeis er absolutt ikke forbudt eller ulovlig i Norge. Her er de eneste reglene og forskriftene du bør kjenne til ved kjøp og montering av gasspeis.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber MatriX

Den moderne peisen er i større grad et møbel, og hvordan den passer inn i et rom og med stilen i hjemmet for øvrig, er argumenter som stadig rykker høyere opp på listen over hva som er viktig ved kjøp av ny peis.

Dette har gjort gasspeis til et attraktivt valg på markedet, med dens stilrene design og langt flere muligheter for plassering i rommet – enten du ønsker den integrert, frittstående eller hengende på veggen.

En ny byggeforskrift med forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel har imidlertid fått mange til å tro at det er forbudt eller ulovlig med gasspeis.

Men slik er det absolutt ikke.

Ikke forbudt eller ulovlig med gasspeis

Ryktene om at det er forbudt eller ulovlig med gasspeis, tar utgangspunkt i forbudet som ble innført i 1. januar 2017, som sier at det er et forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel.

Dette betyr ikke at det er forbud mot å kjøpe, bytte til eller bruke gasspeis i Norge.

– Tidligere ble det kun brukt fossilt brensel på gasspeisene, og det ble lagt inn et forbud. I denne perioden var det ulovlig å bruke gasspeis, men etter nye reguleringer – omtalt som Tek 17, er det innført og tillatt med gasspeis som er godkjent og sertifisert for biogass, også kalt naturgass, sier Roger Sellæg, daglig leder i Gassman AS.

Gjeldende forskrift for energiløsninger er omtalt i §14-4 og lyder:

  • Det er ikke tillatt å installere varmeinstallasjon for fossilt brensel.
  • Fornybart biobrensel, som for eksempel ved, trepellets, bioolje og biogass er ikke fossilt brensel.

Varmeinstallasjoner som er sertifisert for bruk av fornybart biobrensel vil oppfylle kravet og rammes ikke av forbudet i §14-4.

– Ved kjøp av gasspeis er du ute etter en gasspeis som nettopp er sertifisert og godkjent for bruk av dette, forteller Sellæg.

Alle modellene til Faber og Glen Dimplex er sertifisert for bruk av fornybart biobrensel, og er derfor uproblematisk å installere i norske hjem.

GASSPEIS: En ny byggeforskrift med forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel har fått mange til å tro at det er forbudt eller ulovlig med gasspeis, men slik er det ikke. Her ser du gasspeisen “Faber Concept 450” med en glassflate.

Regler og forskrifter ved montering av gasspeis

I motsetning til elektrisk peis, hvor flammene er simulert, er det levende flammer i en gasspeis, og ved montering gjelder derfor samme brann- og sikkerhetsforskrifter som ved installering av vedovn eller vedfyrt peis.

– Regelen er at brennbart materiale skal være én meter fra strålevarmen i peisen. Det vil si der hvor flammene er, eventuelt der hvor det er glass på peisinnsatsen. Dette gjelder også for vedfyrt peis, forklarer Sellæg.

– Hvis peisen monteres inntil en vegg, på en vegg eller integreres inn i veggen, blir det brukt brannplater mellom peisen og det brennbare materiale, som beskytter mot varmen fra peisen.

Installasjon og montering av gasspeis må alltid gjennomføres av en sertifisert gasstekniker. Faber har en rekke installatører over hele landet som kan hjelpe fra starten av ditt prosjekt, og som også tilbyr kontroll og service.

– Du må ha tilsyn av peisen og kontroll av gassanlegget i ettertid. Kontroll på gassanlegget skal gjøres hvert andre år. Serviceavtaler vil variere fra ulike forhandlere og installatører, forteller Sellæg.

– En ny peis må også meldes inn til feiervesenet og brannvesen. Ved montering gjennom oss, gjør vi også innmelding av ildstedet til feier- og brannvesen.

LES OGSÅ: Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte

Befaring – hjelp til å velge riktig peis

De fleste installatører og forhandlere med Faber i sitt sortiment gjennomfører en befaring hjemme hos deg før du velger ut en gasspeis for ditt hjem.

På den måten kan du få god hjelp av noen som kjenner produktet og få råd til å velge en peis som møter dine ønsker, passer for størrelsen på rommet peisen skal plasseres i, romløsning og mulighetene tilgjengelig i din bolig.

Og ved å velge en gasspeis, er mulighetene mange.

– En gasspeis er mer fleksibel enn en vedovn. Du kan enkelt montere peisen til veggen og lage et nytt uttak gjennom veggen, eller du kan kombinere og montere den til eksisterende pipe. Har du en murpipe kan du fjerne vedovnen som står der i dag, montere opp en gasspeis og bruke pipen som uttak for den nye peisen, sier Sellæg.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hvor du kan plassere en gasspeis, og det er utrolig hvor mange løsninger det finnes.

De fleste installatørene for Faber kan også tilby håndverkere hvis peisen skal integreres i en vegg eller bli satt opp som en romdeler mellom for eksempel stue og kjøkken. Ofte har de allerede noen blant sine ansatte, eller har avtaler med andre dyktige håndverkere.

LES OGSÅ: Gasspeis og elektrisk peis – info om varmeeffekt og forbruk

VELG RIKTIG PEIS: Når du skal kjøpe gasspeis er det lurt å snakke med en ekspert, som kan hjelpe deg å finne den rette peisen for ditt hjem og rommet peisen skal plasseres i. Her ser du gasspeisen “Faber MatriX” med tre sider for innsyn til flammebildet.

Fordelene ved å velge gasspeis

Sellæg kan fortelle at det finnes flere fordeler ved å velge gasspeis fremfor vedfyrt peis og peisovn, men at stadig flere går over til gasspeis på grunn av design og utforming, og hvordan peisen skal ta seg ut i rommet.

– Et vesentlig fortrinn med gasspeis sammenlignet med andre peiser er design. En gasspeis føles mer eksklusivt, sier han.

– I tillegg er ikke varmebehov en avgjørende faktor lenger. Dagens, moderne boliger har ikke det samme behovet for oppvarming. En gasspeis har dermed en fordel ved at du kan regulere varmen i ulike trinn, og enklere påvirke varmen den gir. Fyrer du opp i en vedovn blir det veldig varmt og det er ikke noe du kan påvirke, mens en gasspeis kan stilles inn på under 2 kilowatt. Den reguleringen har du ikke på en vedpeis.

En gasspeis kan likevel gi like mye varme som en vedovn. En gasspeis kan gi opp til 12 kilowatt, som er mer enn den gjennomsnittlige peisovnen. I tillegg er en gasspeis mer rentbrennende, du slipper å vaske glass og har ikke samme utfordring med sot.

En annen fordel er at en gasspeis tar opp mindre plass enn en vedfyrt peis.

– De fleste har mindre plass i boligen sin i dag enn tidligere, og en gasspeis krever mindre plass enn en vedovn, spesielt med tanke på oppbevaring av ved. Dette er blant annet svært fordelaktig i en leilighet, sier Sellæg.

Den største fordelen, og det gjelder peis generelt, er verdiøkningen det har for boligen din.

– En soleklar fordel er at en gasspeis, eller et ildsted generelt, er en vesentlig faktor i verdien på boligen din. Det kan gi en verdiøkning på mellom 100.000 – 200.000 kroner, og betaler for seg selv den dagen du skal selge.

Gasspeis – spennende løsninger for montering

Det er, som Sellæg også understreker, kun fantasien som setter grenser når du skal montere gasspeis, og han har opp gjennom årene fått være med på og sett noen ekstra spennende og inspirerende prosjekter.

– Det er satt opp en veldig stilig løsning på Flesland Flyplass. Der er det satt opp en gasspeis på ti meter langs veggen, med åpen flamme hele veien, forteller han.

– Et annet eksempel, er en peis vi har bygget for en kunde i Harstad hvor hele peisen er en romdeler og i tillegg er kledd med glass. Peisen står mellom trappeoppgangen og stuen. Veggen i bakhånd er malt brun og dekket med glass.

Gå til nettbutikk – Se alle våre gasspeiser i nettbutikken vår her