Gasspeis – tips og inspirasjon fra våre kunder

Gasspeis – tips og inspirasjon fra våre kunder
19. oktober 2021 @Tone
Gasspeis

En gasspeis er dekorativ, praktisk og funksjonell. Her deler noen av våre kunder tips og erfaringer som hjelper deg å velge riktig peis for ditt hjem, og gir gode råd for valg av størrelse, plassering, innramming, farger og design.

Av: Chili Media

Drømmer du om gasspeis? En gasspeis er ikke bare en varmekilde eller en peis, men et designmøbel som raskt blir et sentralt midtpunkt og en attraksjon i rommet.

En gasspeis starter med en peisinnsats. Basert på dine behov og ønsker, velger du størrelse, dimensjoner og antall glassflater på peisinnsatsen.

Når du har valgt den peisinnsats du ønsker, kan du planlegge innramming.

Faber har et bredt utvalg av peisinnsatser. Med rene og delikate linjer og et minimalistisk design, står du fritt til å slippe kreativiteten løs og skape frem en peis og et designmøbel med farger og materialer som skiller seg ut, eller som følger stilen og fargene ellers i rommet.

Før du kommer dit, er det lurt å undersøke litt og hente inspirasjon. Her får du tips og inspirasjon fra tre av våre kunder som hjelper deg på vei når du skal finne din egen gasspeis.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om gasspeis inne og ute

Gasspeis som romdeler mellom stue og kjøkken

Caroline Helle er interiørdesigner og boligstylist og står bak Instagram-kontoen @casa_caroline. Hun ønsket seg en innebygd gasspeis i forbindelse med at hun og familien bygde nytt hus i Førde.

– Jeg hadde allerede funnet en del inspirasjon og visste hvor den skulle plasseres. Jeg ville at peisen skulle være godt synlig fra både kjøkken og stue, slik at vi fikk glede av den gode peis-stemningen fra flere steder i rommene, sier hun.

– I prosessen snakket jeg med Vestland Varme som anbefalte Faber, basert på ønskene mine for størrelse og plassering. Faber var et merkenavn jeg allerede hadde hørt mye om, og som ga meg en trygghet. I tillegg likte jeg godt det minimalistiske designet.

Peisen ble en Faber Aspect RD XL med flammeteknologien Step Burner og carrerastein i brennkammeret. Peisen er bygget inn som en romdeler mellom spisestue, kjøkken og stue.

– Jeg liker godt store, romslige og luftige rom, og en peis er perfekt for å skape ulike soner og tilføre en lun atmosfære til et luftig rom, sier Helle.

LES OGSÅ: Faber MatriX – vinner av “årets produkt” 2020

Gasspeis-inne

GASSPEIS: Caroline Helle valgte modellen Faber Aspect RD XL for innbygging i sin stue. Foto: @casa_caroline

Gasspeis – slik velger du riktig innramming

For den nye peisen, ønsket Caroline at flammebildet skulle være i fokus, som også var grunnen til at valget for materialer og farger på innrammingen ble tilsvarende som i rommet ellers.

– Jeg ønsket at det skulle flyte sammen med de andre elementene og bli en naturlig del av rommet, slik at flammene skulle komme bedre frem, forteller hun.

Og som interiørdesigner har hun gode råd til andre som skal kjøpe gasspeis:

– I en liten leilighet vil jeg anbefale at du gjør det samme, velger innramming i samme farger/nyanser og materialer som ellers i rommet og sørger for at peisen og veggen flukter. I et rom som krever mer eller som trenger et større designelemen kan du lage en kul innsats som skiller seg ut.

– Alt avhenger naturligvis av hva du liker. Har du et rom som er lyst og ensfarget, kan det være fint med en innramming som er i kontrast. Har du et rom som allerede har mange kontraster, vil det være fint hvis peisen er en del av basen i rommet, forklarer interiørdesigneren.

Gasspeis-i-leilighet

PEISINNSATS: Caroline ønsket at flammene på peisen skulle være i fokus, og valgte derfor et design og farger som ellers står i stil til rommet. Foto: @casa_caroline

Et utvalg av våre gasspeiser – romdeler:

Gasspeis for innbygging i hjørne

På Sandvika i Stange kommune, bor Nina Indset som står bak Instagram-kontoen @huset_i_skrenten. Også hun og familien valgte å gå for en gasspeis da de startet med renovering av huset de overtok i 2020.

– Det var størrelsen som var avgjørende for vårt valg. Andre gasspeisinnsatser var for store, men den vi fant fra Faber passet perfekt der vi skulle ha den og uten at vi mistet dyrebar plass, forteller hun.

Peisen er en Faber Duet M II høyre Smart. En liten gasspeis med glass på to sider som passer perfekt for innbygging i hjørne.

– Gasspeisen er montert i loftstuen vår og fungerer som en romdeler mot trappeløpet ned til første etasje. Den er montert rett utenfor kontoret vårt og det var viktig for oss å finne en modell som fluktet med det eksisterende pipeløpet.

– Peisen er kledd med brannmursplater som er limdratt, sparklet og malt med fargen Valmuefrø fra Jotun.

LES OGSÅ: Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Gasspeis-pris

ETTER: Nina og familien valgte en Faber Duet M Smart til sin peisstue i andre etasje, som passet perfekt uten at de mistet dyrebar plass. Foto: @huset_i_skrenten

Gasspeis-bord

FØR: Slik så det ut før de startet renoveringen. Nå har de fått en ekstra stue der de kan nyte varmen fra peisen med et tastetrykk. Foto: @huset_i_skrenten

Lettere å få riktig temperatur i rommet med en gasspeis

Nina hadde fra før av ingen erfaring med gasspeis, men fikk god hjelp av Proffpeis, en av våre forhandlere som jobber med kunder på Østlandet og holder til i Oslo.

– Vi hadde tidligere en vedfyrt peis som vi var veldig fornøyd med, men fyring i vedpeis har noen utfordringer som vi ønsket å unngå i det nye huset; blant annet røyklukt og innsig av røyk når du fyrer opp, dårlig trekk i pipa ved lavtrykk på kalde dager og risiko for gnister og glør, forklarer hun.

– En vedfyrt ovn krever også en brannsikker gulvplate, og denne ville i så fall kommet rett foran døråpningen til kontoret. Valget om en gasspeis ble derfor enkelt i vårt tilfelle, selv om det også ble en dyrere løsning.

Hvordan har skiftet fra vedfyrt peis til gasspeis påvirket bruken deres av peisen?

– Det har helt klart bidratt til at vi bruker peisen mer. Du starter peisen med et klikk på fjernkontrollen, og dermed setter vi den på bare vi skal sitte i loftstuen en liten stund.

– En fordel med gasspeis er at peisen ikke avgir varme i lang tid etter at du har slått den av. Når du fyrer med ved er det vanskeligere å få riktig temperatur.

Det de liker aller best med sin Faber gasspeis er termostatstyringen.

– Når romtemperaturen vi har tastet inn på fjernkontrollen er oppnådd, vil peisen slå seg av helt selv. I tillegg slipper vi å fyre opp i peisen på tradisjonelt vis, tømme peisen for aske og vi slipper alt av rusk og småkryp som følger med det å fyre med ved. Kort oppsummert – bedre inneklima og bedre innetemperaturer.

LES OGSÅ: Innebygd peis – her er ekspertens beste tips

Gasspeis-inne-uten-pipe

GASSPEIS: Nina kan fortelle at det nå er mye enklere å få riktig temperatur i rommet enn det gjerne er med en vedfyrt peis. Foto: @huset_i_skrenten

Gasspeis-hjørne

HJØRNE: Gasspeisen er bygget inn i hjørnet av konstruksjonen mellom trappen og stuen og gir et naturlig skille mellom sonene. Foto: @huset_i_skrenten

Et utvalg av våre gasspeiser – hjørne:

Bruker fire gassflasker i en vintersesong

Caroline Helle har fra før erfaring med både gasspeis og vedfyrt peis, men er ikke i tvil om hva hun fortrekker nå.

– Med godt isolerte hus og vannbåren varme, så er ikke varmebehovet like stort og da er valget enkelt for meg. I tillegg vil jeg helst slippe å fyre opp i peisen og oppbevaring av ved, og det er mindre vedlikehold uten sot og aske, sier hun.

– Vi bruker peisen mest til kos, men samtidig er den praktisk ved brå temperaturendringer. Vannbåren varme varmer ikke opp huset raskt nok alene. Da kan vi supplere med gasspeisen, som varmer opp en hel etasje på en halvtime.

Hun kjøper i gjennomsnitt fire gassflasker til peisen fra september til mars, som koster rundt 1200 kroner.

– Jeg syns det er helt fantastisk med gasspeis. Det finnes mange muligheter for å påvirke designet og det er praktisk å trykke på en knapp for å stille varmen opp eller ned, eller slå av varmen hvis du kun vil ha kosen fra flammene, sier interiørdesigneren.

Helle-familien ser også at gasspeisen blir brukt til flere anledninger.

– Gjennom vinteren setter vi den like gjerne på når vi setter oss ned rundt frokostbordet som på kveldene. Generelt merker jeg at jeg får lyst til å bruke den straks det begynner å bli litt mørkere.

– Gasspeisen vår er et smykke i hjemmet og er det første folk legger merke til når de kommer hjem til meg. Den ser alltid ren og fin ut, og gir raskt og effektivt varme når vi ønsker det.

LES OGSÅ: Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Faber-gasspeis

FORBRUK: Caroline kan fortelle at hun i gjennomsnitt bruker fire gassflasker i løpet av en sesong med sin gasspeis. Foto: @casa_caroline

Gasspeis med gjennomsyn og glass på tre sider

Michelle Johansen Kjellevold står bak Instagram-kontoen @michellekjellevold og bor sammen med samboeren og barna i et nytt og flott hus utenfor Moss. De bestemte seg for en gasspeis allerede før tegningene for det nye huset var klare.

– Jeg så en gasspeis for første gang på et hotell. Etter det ønsket jeg meg virkelig en slik peis. Da vi skulle bygge hus var det derfor klart tidlig at vi skulle ha det, forteller Kjellevold.

Peisen er en Faber MatriX RD med gjennomsyn og glass på tre sider, som er bygget inn i veggen mellom kjøkken/spisestue og stue.

Gasspeis-pipe

KJØKKEN: Gasspeisen får familien glede av både fra kjøkkenet og fra stuen og spisestuen. Foto: @michellekjellevold

– Peisen er hjertet i huset vårt og vi kan se den fra alle vinkler i andre etasje – både fra sofakroken, kjøkkenet og spisestuen. Valget falt på Faber først og frem på grunn av utseende på peisen. Den er klassisk og stram i uttrykket og har et eksklusivt preg som gir et løft til rommet, i tillegg til at den gir en god atmosfære og er enkel i bruk.

Kjellevold har tidligere hatt vedfyrt peis, men kan fortelle at hun ikke savner den.

– Siden peisen er så enkel å bruke, har det sørget for at vi bruker den mye oftere. Med et tastetrykk på fjernkontrollen er den på – enten det er for kosen eller for ekstra varme. Flammene kan du justere både i bredde og høyde, sier hun.

LES OGSÅ: Elektrisk peis og gasspeis – info om varmeeffekt og forbruk

Gasspeis-pipeløp

GASSPEIS: Med en gasspeis trenger du ikke pipe, men må ha tilgang til en yttervegg for å legge opp et avgassrør. Foto: @michellekjellevold

Gasspeis-vegghengt

GJENNOMSYN: Peisen er bygget inn slik at du kan dele av et rom, men fremdeles beholde den romslige følelsen i rommet. Foto: @michellekjellevold

Liten-gasspeis

PEISKOS: – Peisen er hjertet i huset vårt og vi kan se den fra alle vinkler i andre etasje – både fra sofakroken, kjøkkenet og spisestuen. Foto: @michellekjellevold

Gasspeis – flere modeller fra MatriX-serien: