Hva koster en gasspeis og hvor mye varmer den?

Hva koster en gasspeis og hvor mye varmer den?
25. januar 2023 @Tone
HVA KOSTER GASSPEIS? Her besvarer våre eksperter alle spørsmål knyttet til gasspeis. Foto: Faber

Eller lurer du kanskje på om gasspeis er trygt? Eller hvor mye det koster å bruke den? Vi får mange spørsmål knyttet til gasspeis og bruk, pris, montering eller kjøp. Her har vi samlet de vanligste spørsmålene og fått ekspertene våre til å besvare dem.

Av: Chili Media

Har du spørsmål knyttet til gasspeis? Med økende strømpriser lurer du kanskje på hvor mye det koster å varme opp boligen med gasspeis sammenlignet med en elektrisk ovn, eller du lurer på hvordan og hvem som kan montere en gasspeis?

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene knyttet til montering, installering, gassforbruk, pris, kostnader, varme og generelt bruk av gasspeis, og fått våre eksperter til å gi sine svar.

Hva koster gasspeis?

En gasspeis fra Faber koster fra cirka 30 000 kroner og oppover. Den rimeligste innebygde peisen er Faber Fyn, som koster 28 000 kroner og er en peisinnsats for montering i rettvegg. Faber MatriX – den nyeste modellen, starter på cirka 80 000 kroner og kan leveres med glass på én, to eller tre sider, samt monteres som romdeler, i rettvegg eller hjørne. Den rimeligste frittstående peisen, er den mer tradisjonelle Faber Vaska som koster 45 000 kroner.

Hvor mye gass bruker en gasspeis?

En standard gasspeis med effekt på 4200 watt, tilsvarende 4,2 kilowatt, vil på maksimal effekt kunne brenne i 33,6 timer på en standard gassflaske på 11 kilo. Ved bruk av gasspeisen i cirka to timer på full effekt hver dag, vil én gassflaske på 11 kilo vare i cirka 16 dager. Ved middels effekt vil én gassflaske vare i omkring 32 dager. Et standard flaskeskap består av to gassflasker på 11 kilo, som gir ytterligere 16 eller 32 dagers bruk.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om gasspeis inne og ute

HVOR MYE GASS BRUKER EN GASSPEIS? En gasspeis vil på en 11-kilos gassflaske kunne brenne i 33,6 timer. Foto: Faber

HVOR MYE GASS BRUKER EN GASSPEIS? En gasspeis vil på en 11-kilos gassflaske kunne brenne i 33,6 timer. Foto: Faber

Hvor mye koster det å bruke gasspeis?

En standard gassflaske på 11 kilo gir omkring 140 kilowatt. Med utgangspunkt i påfyll av en gassflaske på 11 kilo og laveste pris hentet fra markedet i dag (319 kroner), gir dette en kilowattpris på 2,30 kroner.

Hvor mye varme gir en gasspeis?

En gasspeis kan gi en varmeeffekt på opptil 12 kilowatt, som er mer enn gjennomsnittlige varmeeffekten fra en peisovn og en standard varmeovn. Varme og temperatur kan du enkelt kontrollere med fjernkontrollen. Maksimal varmeeffekt følger imidlertid størrelsen på peisen. Trenger du mye varme til et større rom, kan du med fordel velge en større peis. Er det til et mindre rom – soverom, entré eller bad, kan du med fordel velge en mindre peis.

Er gasspeis lovlig?

Ja, gasspeis er absolutt lovlig. Det ble i 2017 innført et forbud mot varmeinstallasjoner for fossilt brensel, men det ble raskt oppdatert til å tillate gasspeis godkjent og sertifisert for biogass, som i dag gjelder alle gasspeiser på det norske markedet. Det er dermed fullt lovlig å kjøpe, bytte til og bruke gasspeis i Norge.

LES OGSÅ: Gasspeis – våre mest populære modeller

ER GASSPEIS LOVLIG? Ja, gasspeis er absolutt lovlig. Ønsker du en gasspeis, står du fritt til å installere en gasspeis eller bytte ut en vedfyrt peis eller peisovn til en gasspeis. Foto: Faber.

ER GASSPEIS LOVLIG? Ja, gasspeis er absolutt lovlig. Ønsker du en gasspeis, står du fritt til å installere en gasspeis eller bytte ut en vedfyrt peis eller peisovn til en gasspeis. Foto: Faber.

Er gasspeis trygt?

Gasspeis er absolutt trygt. En gasspeis installeres av en sertifisert gasstekniker og etter de samme brann- og sikkerhetsforskriftene som en vedfyrt peis eller vedovn. Regelen sier at den skal være én meter fra brennbart materiale, og at det skal være brannplater mellom peis og brennbart materiale – for eksempel ved innbygging eller plassering inntil vegg. En gasspeis vil også bli kontrollert av en sertifisert gasstekniker hvert andre år.

Er det lovlig å installere gasspeis?

Ja, det er lovlig å installere gasspeis, men du kan ikke installere den selv. Selve installasjonen av en gasspeis skal alltid gjennomføres av en sertifisert gasstekniker. Gjelder det en innebygget peis – en peisinnsats som skal bygges inn i en vegg eller et hjørne, kan du imidlertid gjøre innbyggingen selv, etter at teknikeren har gjennomført alt som har med den gasstekniske installasjonen å gjøre.

Hvem kan installere gasspeis?

En gasspeis skal alltid installeres av en sertifisert gasstekniker. Det vil si at vedkommende har gjennomført et 60 timers teoretisk og praktisk kurs for installatør av anleggstype 2. Stort sett alle leverandører og forhandlere av gasspeis er tilknyttet sertifiserte gassteknikere som gjennomfører befaring, installasjon, kontroll og service.

LES OGSÅ: Peis uten pipe – to gode alternativer

HVOR MYE VARMER EN GASSPEIS? En gasspeis kan gi en varmeeffekt på opptil 12 kilowatt, som er mer enn gjennomsnittlige varmeeffekten fra en peisovn. Foto: Faber

HVOR MYE VARMER EN GASSPEIS? En gasspeis kan gi en varmeeffekt på opptil 12 kilowatt, som er mer enn gjennomsnittlige varmeeffekten fra en peisovn. Foto: Faber

Hvordan montere gasspeis?

En gasspeis skal alltid monteres av en sertifisert gasstekniker. Peisen kan monteres inntil en vegg eller integreres/bygges inn i vegg eller konstruksjon. Viktigst ved montering av gasspeis er koblingen til avgassystemet, som tilfører frisk luft til flammene og frakter avgassene ut, samt montering av brannplater mellom peis og brennbart materiale. Avgassystemet kan trekkes fra peisen og gjennom eksisterende pipe eller yttervegg. Til sist kan peiskassen bygges – konstruksjonen rundt peisinnsatsen, og et viktig designelement.

Hvordan fungerer gasspeis?

En gasspeis fungerer ved hjelp av gass og et avgassystem. Gassen (propan, naturgass eller biogass) kan lagres og forsynes via gassflasker (2×11 kg) i et flaskeskap på fasaden av boligen eller fra en større tank, som eksempelvis graves ned i hagen. Avgassystem kan trekkes via eksisterende pipe, gjennom yttervegg eller opp og ut over tak, og tilfører oksygen til flammene og frakter avgasser ut. Dette er et lukket system, som gjør at fyring ikke påvirker inneklima. Peisen kontrollerer du med fjernkontroll eller via applikasjon.

Har gasspeis pipe?

Nei, gasspeis har ikke pipe, men den har et avgassystem. Avgassystemet er et lukket system med to rør, der der det ene frakter avgasser ut og det andre trekker oksygen inn til flammene. Avgassystemet kan trekkes opp gjennom eksisterende pipe eller gjennom yttervegg eller tak.  Det påvirker dermed ikke inneklimaet, annet enn med god varme.

Et utvalg av våre gasspeiser: