Peis på hytta – derfor er gasspeis et godt alternativ

Peis på hytta – derfor er gasspeis et godt alternativ
24. november 2021 @Tone
Peis-hytte

Ønsker du å bruke tiden på hytta til andre ting enn å fyre i peisen? Da er gasspeis et enkelt og effektivt alternativ.

Av: Chili Media

Ofte er det varmeeffekt du er ute etter når du skal ha peis på hytta – enten den ligger ved sjøen eller på fjellet. I alle fall i de mange eldre hyttene i Norge. Men kosen er også viktig. Det er ikke noe som hyggeligere enn å se inn i flammene mens det blåser kaldt utenfor.

Med gasspeis trenger du kun et avgassrør over tak eller via yttervegg, batterier i fjernkontrollen og gass på tanken, så er peiskosen på hytta sikret.

God varmeeffekt og full kontroll

I en allerede hektisk hverdag er det deilig bare å kunne slappe av, bruke tid sammen og lage mat når en kommer på hytta, ikke i tillegg måtte hente ved og varme opp ovnen for å få fyr.

Mange opplever dessuten at varmeeffekten av en klassisk vedovn er for intens, og at det er vanskelig å regulere temperaturen etter hva som er komfortabelt.

Christian Johnsen er daglig leder ved Varmeforum i Trondheim som er forhandler av Faber Peis. Han veileder kundene etter hva de ønsker å oppnå, men sier det er mange som ønsker seg en enklere fyringshverdag på hytta.

– Ofte ønsker de seg også en peis med mye glass og innsyn, forteller han.

Peisovn-hytte

PEISOVN: En gasspeis kan monteres der du ønsker så lenge du har tilgang til en yttervegg for å legge opp et avgassrør. Med glass på flere sider får du også godt innsyn til flammene.

– Vi trenger egentlig ikke å vite om du har bestemt deg for gass eller ved, men det vi er opptatt av er at om du ønsker deg en peis med store glassflater. Da må du fyre ganske hardt med ved for at det skal bli varmt nok til at det ikke soter igjen vinduene. Med gasspeis er ikke det noe du trenger å tenke på.

Det er også liten forskjell på varmeeffekten av en klassisk vedfyrt peis og gasspeis.

– Varmeeffekten av vedovn og gasspeis kan være helt identisk, det kommer bare an på størrelsen på ovnen, sier Johnsen.

– Men det som merkes godt når du har gasspeis, er at det føles mer som komfortvarme. Du får ikke den intense varmen i rommet som ved vedfyring. Det er likevel godt og varmt rundt peisen etter 15-20 minutter.

Han påpeker videre at du med en gasspeis har bedre kontroll på hvor varmt det faktisk blir. De fleste gasspeiser har en termostat, og ønsker du at det skal være 20 grader inne, så regulerer du bare etter det.

Hytte-peis-inspirasjon

GASSPEIS: En gasspeis kontrollerer du enkelt med en fjernkontroll eller app. Her kan du bestemme temperaturen i rommet, justere flammene og flammebildet.

– Du tenner enkelt peisen med fjernkontrollen og kan enkelt slå den av, og så starte den igjen når du vil.

Med en gasspeis kjøper du langt større komfort til hyttelivet, mener Faber-forhandleren.

Gasspeis – et utvalg av våre modeller: 

Gasspeis – planlegging

En gasspeis kan installeres i alle typer hytter, nye som gamle og med og uten strøm.

Om du allerede i planleggingsfasen av å bygge en hytte og vet at du vil ha gasspeis på hytta, kan du en gasspeis som er akkurat slik som du vil. Og en innbygget gasspeis som glir sømløst inn i interiøret på hytta kan virkelig bli et smykke.

Hos Varmeforum er de opptatt av at utseendet på gasspeisen eller gassovnen skal passe inn med resten av interiøret på hytta.

– Vi anbefaler å få inspirasjon i butikken, for valget av gasspeis har med areal og størrelse å gjøre, og hvordan det passer inn i stilen på hytta. En gasspeis kan se ut som en klassisk vedpeis, men du kan også få en variant som er topp moderne.

En innebygget gasspeis kan kles inn med alt fra marmor, betong, spiler i eik eller annet tre og panel, til dekorstein, teglstein, skifer, tapet eller kalkmaling.

– Når fundamentet og taket på hytta allerede er på plass har du fortsatt store valgmuligheter for utseendet, men det være noen begrensninger på hvor gasspeisen bør installeres, sier Johnsen.

Gasspeis

INNEBYGD PEIS: En innebygd peis gir deg muligheten til å bestemme designet selv. Du kan kle inn peisen med et bredt utvalg av materialer som gir deg den stilen du ønsker.

Gasspeis i en eldre hytte

Dersom du ikke skal bygge hytte, men kanskje har en eldre hytte med en vedpeis i dag, er likevel ikke muligheten tapt. Det finnes mange gasspeiser og frittstående gassovner som kun trenger batteri i fjernkontrollen, pluss et avgassrør på 2,5 cm i diameter som fører oksygenet til flammene inn og avgassene ut.

– Med de fleste gasspeiser kan du ha avgass på yttervegg. På ytterveggen ser det ut som en hvilken som helst ventil, så det er ikke sjenerende, sier Johnsen.

Gassflaskene kan oppbevares i et skap på utsiden av hytta.

– Hvis du kjører bil til hytta er det lurt at dette plasseres nærme parkeringen så du slipper å dra på gassdunker til andre siden av hytta, tipser Johnsen.

Gasspeis-inne

PEISKOS: En gasspeis gir et vakkert og stemningsfullt flammebilde.

Tenn opp, og ikke tenk mer på det

Christian Johnsen forteller at han er glad i å selge Faber Peis, fordi han vet at kunden får et veldig bra produkt.

– Komforten er å tenne og så bare la den være, sier han.

– Når du tenner opp i en vedovn kan det skape undertrykk i rommet, spesielt for dem som ikke har en ventilert skorstein. En gasspeis på hytta vil aldri påvirkes av en kjøkkenvifte for eksempel. Du trenger ikke å tenke på om hele hytta blir røyklagt fordi du glemte å åpne spjeldet, og du trenger ikke å tenke på å lukke spjeldet.

Om du skal installere gasspeis på en hytte med strøm, trenger du ikke å tenke på noe annet enn jevnlig service. Men du kan få komforten med gasspeis også uten å ha strøm på hytta.

Det følger med en fjernkontroll og du trenger bare et vanlig 9 volts batteri som du har for eksempel i røykvarsleren, og vanlige AA-batterier i mottakeren inne i peisen. Kontrollen sender da et signal som starter et gnistanslag, tenner en pilotflamme og åpner gasstilførselen.

Peis-på-hytta

PEIS PÅ HYTTA: Det finnes et bredt utvalg av både frittstående og innebygde modeller av gasspeis, og mulighetene er mange.

Det eneste du må bør tenke på da, sier eksperten, er at du kjøper nye batterier før fyringssesongen, så du ikke tror at de batteriene som ligger løst i en skuff på hytta fungerer.

– Batteriene blir påvirket av kulda, så for å gjøre det enklest mulig for deg selv så er det bra å kjøpe med seg en pakke med batterier før fyringssesongen på hytta starter.

Med tanke på sikkerheten så må du ha en tekniker til å installere en gasspeis, du kan ikke gjøre det selv. Og i likhet med en bil som skal på service, er det lurt å tegne en serviceavtale for vedlikehold. Utover det er det lite å bekymre seg over med gasspeis på hytta.

– Det går an å tenne peisen før du kommer til hytta, men vi anbefaler ikke å fyre uten at det er noen til stede. Det blir varmt ganske raskt bare ved å trykke på fjernkontrollen, sier Johnsen.

Om du ønsker glødeeffekten som et bål i en vedovn gir, så må du ha keramiske vedkubber med led-lys i gasspeisen. Hvis du ikke har strøm får du ikke glødeeffekten, men varmen og kosen er den samme.

– Med riktig installasjon er det helt trygt med gasspeis på hvilken som helst hytte, avslutter Christian Johnsen.

Gasspeis – flere populære modeller: