Peis på kjøkkenet – slik velger du riktig

Peis på kjøkkenet – slik velger du riktig
17. desember 2018 Faberpeis
peis-kjøkken

Bør du velge vedovn, elektrisk eller gassdrevet peis? Hva er for stort, og hvor bør den ideelt sett plasseres? Her deler interiørarkitekten sine tips og råd.

Av: Chili publications Produkt i toppbilde: Faber Relaxed Premium XL

Peis på kjøkkenet – det er kanskje ikke en førsteprioritet hvis du skal installere kun én peis i hjemmet, men det er likevel noe forholdsvis mange søker på hvert år.

Omkring 3000 unike søk blir skrevet inn på Google hvert år, der det dreier seg om peis og kjøkken. Vi tok derfor en prat med Tove Seberg, interiørarkitekt med over 20 år erfaring i bransjen, og daglig leder av Zett Interiørdesign i Oslo.

Hvor vanlig opplever du at det er med peis på kjøkkenet?

– Peis er ikke veldig ofte et tema for kjøkkenet, men det er veldig interessant at det er så mange som søker på nettopp det. Jeg tror nok at det er mange som kunne tenke seg en peis på kjøkkenet, men at det avhenger av plass og kostnader, forklarer interiørarkitekten.

LES OGSÅ: Den moderne peisen – praktisk, effektiv og vakker

Sørg for at peisen er synlig fra flere kanter

Seberg er imidlertid svært positiv til ideen om å installere en peis på kjøkkenet, og råder deg som har vært inne på tanken, til å gjennomføre konseptet.

– Jeg er helt sikker på at det vil være til stor glede med en peis på kjøkkenet, sier hun.

– For å få mest mulig ut av en peis på kjøkkenet, ville jeg valgt en modell som lar seg integrere, og på den måten ikke tar opp for mye plass i rommet. Det gjelder også å få peisen til å bli en del av miljøet på kjøkkenet forøvrig, og sørge for at det blir en helhet i rommet.

Hun anbefaler å plassere peisen på et sted som gjør at den er synlig fra flere områder i rommet, slik at dere kan ha glede av den uansett om dere lager mat eller sitter til bords.

– Husk imidlertid at det bør være litt avstand til områder dere vil oppholde dere lenge av gangen, ettersom en peis ofte blir varmere enn du tror, forklarer interiørarkitekten.

gasspeis-elektrisk-peis-kjøkken

PEIS PÅ KJØKKENET: Interiørarkitekten vil absolutt anbefale peis på kjøkkenet, dersom du allerede har vært inne på tanken. Sørg for å velge en peis som er enkel å ta i bruk, slik at du enkelt kan fyre den opp under frokosten en kald vinterdag. Her ser du gasspeisen “Faber Odense”.

Peis-på-kjøkkenet-gass-ved-el

KJØKKENPEIS: Det gjør noe med stemningen med en peis på kjøkkenet. Her ser du bilde av gasspeisen “Faber Dimplex 510”.

Gasspeis er det beste alternativet til kjøkkenet

Når det gjelder valg av type peis – vedfyrt peisovn, elektrisk peis eller gasspeis, har Seberg gode innspill som sikrer at du får mest mulig glede av kjøkkenpeisen din.

– Gasspeis har en fordel ved at det er veldig lett å tenne den. Det gir deg muligheten til å bruke peisen mens du spiser frokost en vintermorgen før du skal på jobb. Den blir heller ikke like varm som en vedfyrt peis. De varmer godt, men kan enkelt justeres.

– Også elektriske peiser vil være lettere å skru av og på, og lar deg justere varmen. Hvis du først skal installere en peis på kjøkkenet, mener jeg du burde ha muligheten til å bruke den så mye som mulig, sier hun.

En elektrisk peis vil være et rimeligere alternativ, og er enklere å installere – her trenger du ikke å tenke på avgassrør eller oppbevaring av gassflasker eller ved. Faktisk trenger du bare en stikkontakt. Det finnes også ulike modeller, med og uten varme.

Og det er et godt alternativ ettersom svært mange boliger i dag er så godt isolert, at varme ikke er hovedårsaken til en peis i utgangspunktet.

– De fleste ønsker hyggen og stemningen ved en peis. Vi har så mange varmekilder i hjemmene våre nå, at en peis er mest for stemningen, eventuelt for de tøffeste kuldetoppene på vinteren, sier interiørarkitekten.

LES OGSÅ: Elektrisk peis – en en praktisk og moderne peisovn

Peis-på-kjøkkenet

PEIS: Både innebygget og frittstående peis kan fungere godt på kjøkkenet- Ønsker du å spare plass er innebygget det beste alternativet. Du kan få peisinnsats med innsyn og glass på én, to eller tre sider. Her ser du “Faber Fyn 450”.

Et godt råd hvis lommeboken skranter

Ønsker du deg peis på kjøkkenet, råder Seberg deg til ikke å velge for stort. Tenk på dimensjonene i rommet og at den burde integreres.

– Den må ikke minne om 80-tallet, da alle murte opp enorme peiser helt ut av proporsjoner som først og fremst bare skulle være store. Peisen må være i proporsjon til rommet ellers. Et godt stikkord er derfor ikke å velge for stort.

Hun har også et godt råd hvis du pusser opp kjøkkenet og drømmer om peis, men har et budsjett som ikke tillater det akkurat nå.

– Du må ikke realisere alt med en gang. Hvis du akkurat nå er i en prosess der du skal kjøpe og innrede kjøkkenet, kan du gjøre plass til en peis, men ikke sette den opp med en gang. Det er ikke noe i veien for å dele det opp litt, og dermed fordele kostnadene samtidig, avslutter interiørarkitekten.

Til nettbutikken: