Peis på soverom og bad – her er modellene som passer perfekt

Peis på soverom og bad – her er modellene som passer perfekt
17. desember 2018 Faberpeis
Peis-soverom-bad

Peis er ikke lenger bare forbeholdt stuen, og stadig flere velger peis på rom som ikke er like tradisjonelle – blant annet soverom og bad. Her får du tips til hvilke modeller og varianter som egner seg best.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Relaxed Medium

Peis har en enestående evne til å skape en hyggelig og lun atmosfære i et rom – og muligens i langt flere rom enn du har sett for deg.

De fleste velger å installere peis på stuen, i spisestuen eller på kjøkkenet, men det finnes en rekke peiser og modeller som også egner seg for montering på for eksempel soverommet og/eller på badet.

Hadde ikke det vært noe? Den varmende atmosfæren av en peis i enden av sengekanten mens dere spiser frokost på sengen og snøen daler ned utenfor?

Ja, det hadde kommet godt med i de lange vintermånedene vi har i Norge. Her får du god innsikt i hvilken type som egner seg best for montering på soverom og bad, samt hvilke modeller som passer.

LES OGSÅ: Bytte peis? Her er ekspertens tips og råd

Generelt om peis på soverom og bad

Peis på soverom og bad er slett ikke umulig, men for at den skal tas i bruk er det en fordel med en peis som er enkel å bruke og som ikke krever så mye jobb – og her er det gasspeis, elektrisk peis eller biopeis som gjelder.

Disse modellene gir også fordeler ved installasjon. En elektrisk peis krever i utgangspunktet kun en stikkontakt ved montering. Går du for en moderne, elektrisk peis for innbygging, slik som Faber e-MatriX, er det fortsatt strømuttak som er sentralt, men du har også mulighet til å bygge den inn i veggen og dermed skape et mer helhetlig og gjennomført uttrykk for peisen.

Biopeis er basert på det miljøvennlige stoffet bioetanol, og fylles opp etter behov. Dette gir også større frihet ved plassering av peisen i rommet. Disse modellene kan også bygges inn.

Gasspeis blir stadig mer populært, og gir deg også langt større frihet ved plassering enn en vedfyrt peis eller vedovn. Du trenger inntak av oksygen og uttak av avgasser fra flammene, men kan plasseres stort sette hvor som helst der det er en yttervegg. I tillegg gir en gasspeis tilsvarende eller større varmeeffekt enn en vedfyrt peis, avhengig av modell.

Både elektrisk peis, biopeis og gasspeis gir også muligheter for å justere flammene og varmenivå ved hjelp av fjernkontroll eller app, slik at terskelen for å ta den i bruk blir lavere.

De avgir heller ikke sot, og krever derfor minimalt med rengjøring og vedlikehold.

LES OGSÅ: Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Peis-bad-baderom-pris

PEIS: Skap en unik stemning på soverommet med et vakkert flammebilde. Her ser du en av nyhetene fra Faber, gasspeisen “MatriX”.

Peis på soverommet

Peis på soverommet er nyttig av flere årsaker – først og fremst for den unike atmosfæren og uttrykket det gir i rommet. Peis i dag blir i større grad ansett som et møbel i hjemmet, og dagens moderne design gir mange muligheter for å oppgradere soverommet.

Både elektrisk peis, gasspeis og biopeis kan fungere på soverommet. Hvilken du bør velge avhenger av størrelse på rommet, planløsningen og varmebehov.

En peis vil være langt mer dekorativ enn en tradisjonell varmeovn, og alle variantene nevnt overfor kan gi rikelig med varme. En gasspeis kan gi en varmeeffekt opp mot 12 kilowatt, som er mer enn den gjennomsnittlige peisovnen. Biopeis finnes med brennere fra 1500 watt og helt opp til 10.000 watt og gir derfor godt med varme.

Elektrisk peis finnes med og uten varme, og er i tillegg rimelig i drift. I gjennomsnitt koster det 20 øre i timen å drifte den.

En fordel med alle disse er at du selv kan justere varmenivå og flammene ved hjelp av fjernkontroll/app. En gasspeis kan faktisk justeres ned til under 2 kilowatt. Perfekt hvis du ikke trenger så mye varme, eller som en nedjustering for natten.

LES OGSÅ: Kjøpe gasspeis på nett – alt du trenger å vite

Peis-på-soverom-pris

PEIS PÅ SOVEROMMET: Det gjør noe med stemningen når du kan legge deg og stå opp til knitrende flammer. Her ser du gasspeisen “Faber MatriX”.

Peis-soverom-pris

PEIS: Elektrisk peis, biopeis eller gasspeis er det ideelle valget for soverommet og badet. Da trenger du ikke pipe. Her ser du gasspeisen “Faber Clear”.

Peis på badet

Peis på badet egner seg best hvis du har litt størrelse på rommet. Ikke nødvendigvis på størrelse med stuen, men slik at det er plass til en peis og at det litt rom rundt peisen.

En populær løsning på badet er innebygget peis, for eksempel i veggen mellom baderommet og soverommet. Ved å montere peisinnsatsen inn i veggen, trenger ikke nødvendigvis badet å være så stort. Glassplater og gjennomsyn gir samtidig større romfølelse på begge rom, i tillegg til at du får innsyn til flammene fra begge sider.

I likhet med på soverommet, egner det seg her best med elektrisk peis, gasspeis eller biopeis. En vedfyrt peis kan naturligvis være veldig hyggelig, men sannsynligheten er stor for at den blir stående ubrukt når den skal tennes opp en times tid når du tar deg et bad.

Det beste valget er imidlertid elektrisk peis. På baderommet, der du gjerne har godt med varme fra varmekabler, dusj eller bad fra før, kommer du langt med en elektrisk peis uten varme. Montering krever ganske enkelt en stikkontakt, men det beste resultatet får du ved å kjøpe en peisinnsats og bygge den inn.

Ved elektrisk peis trenger du ikke tenke på innmelding av ildsted, og alt av innbygging kan du gjennomføre selv.

LES OGSÅ: Elektrisk peis – en praktisk og moderne peisovn

Peis-soverom-bad-pris

TRENGER DU MER INSPIRASJON? På Pinterest finner du en rekke flotte løsninger for peis på badet og soverommet. La deg inspirere av noen av disse flotte løsningene, og klikk deg inn for å se på flere her Faksimile: Pinterest.com

Andre alternativer for peis i hjemmet

Om du har en planløsning i boligen som åpner opp for andre, spennende måter å montere peis på, er det nesten bare fantasien som setter grenser for deg.

En elektrisk peis kan monteres nesten hvor som helst, så lenge det er strømuttak i nærheten. Gasspeis åpner også for mange muligheter så lenge rommet har en yttervegg for montering av avgassrør. Biopeis kan plasseres på et bord, hylle, gulv og andre flater, og kan derfor kreve veldig liten plass. Et godt alternativ for deg som ønsker peis, men ikke har den største plassen.

Til nettbutikken – se alle våre peismodeller her

Peis-gasspeis-elektrisk-peis-entre-gang-mellomstue

PEIS I ENTREEN: En peis gjør mye for rommet, og egner seg i langt flere rom enn bare stuen – hva med å sette en peis i entreen ved inngangspartiet? Det vil garantert varme godt når gjester kommer inn fra vinterkulden. Her ser du gasspeisen “Faber Oskar”.