Peis uten pipe – to gode alternativer

Peis uten pipe – to gode alternativer
11. november 2021 @Tone
Peis-uten-pipe-biopeis

Er det mulig å installere peis uten å ha pipe? Ja, i dag er valgmulighetene nesten uendelige. Du kan få peisovn uten pipe i mange ulike størrelser og utforminger og du trenger verken pipe eller ved for å kunne nyte flammene, varmen og kosen som en peis gir.

Av: Chili Media

Her skal vi se nærmere på to fullgode alternativer til tradisjonell peis, nemlig gasspeis og elektrisk peis.

Gasspeis og elektrisk peis – dekker flere behov

Faber Peis har utviklet og produsert peiser i mer enn 175 år, fra det ble brukt tre og kull som fyring, til i dag som vi har et stort utvalg av gasspeiser og elektriske.

Hele veien har målet vært det samme – å skape det perfekte flammebildet tilpasset ditt hjem.

Men langt fra alle boliger har tradisjonell pipe, som en hadde da vedfyring var på høyden. Hos Proff Peis, som forhandler Faber Peis, er det nå en jevn strøm med kunder som ønsker seg peisovn uten å ha pipe.

– Valget da står mellom en elektrisk peis med vanndamp, eller å montere en gasspeis som har avgasspipe på yttervegg eller over tak, sier daglig leder i Proff Peis, Monika Stoltenberg.

– Det er et bredt sortiment og velge i, så noe av det du må tenke på er om du ønsker å bruke peisen som hovedkilde for varme, eller kun til kos. Med en av disse typene peis er begge deler mulig, og det er lett å lage peiskos selv til en kort frokost!

Kundene som kommer til Proff Peis har ofte med seg bilder av hvor de ønsker å plassere peisen.

– Når vi kjenner til kundenes ønsker og behov, kan vi veilede i riktig retning slik at de ender opp med sin drømmepeis, forteller Faber-forhandleren.

LES OGSÅ: Faber MatriX – vinner av “årets produkt” 2020

Peis-uten-pipeløp

PEIS UTEN PIPELØP: Kan du installere en peis uten pipeløp? Svaret er ja. Med en gasspeis eller elektrisk peis er mulighetene mange.

Gasspeis – full fleksibilitet

Det starter med å velge en peisinnsats som er perfekt for ditt hjem, og basert på ytterligere behov og ønsker velger du størrelse, dimensjon og antall glassflater på peisinnsatsen. Deretter kan du planlegge utførelsen på innramming. Faber har en rekke ulike design og materialer du kan kle peisen med, enten du ønsker deg marmor, betong, spiler i eik eller annet tre, panel, dekorstein, teglstein, skifer, tapet, kalkmaling eller pusset.

En gasspeis kan plasseres hvor som helst i hjemmet hvor du også har mulighet til å plassere en installasjon for gassflasker.

– Det må settes opp gasstilførsel, og da anbefaler vi et flaskeskap med plass til 2 flasker på 11 kg gass hver, sier Monika Stoltenberg og fortsetter:

– For gasspeis inne er det også noen avstandskrav til brennbart materiale – basert på om du velger stein eller tre vil dette variere. Installasjonskravene er ellers de samme enten du har hus eller leilighet, eller hytte.

INNENDØRS PEIS UTEN PIPE? Mulighetene er uendelige. Med en elektrisk peisinnsats eller gasspeis for innbygging velger du selv størrelse og designet for peisen med materialene og flatene som benyttes.

GASSPEIS: Med en gasspeis trenger du ikke pipe, og den kan bygges inn omtrent akkurat der du ønsker. Hva med en peis på soverommet?

Det du i tillegg må tenke på, er tilgang til en yttervegg eller tak for å legge opp et avgassrør som tilfører oksygen til flammen og fører avgassen ut. Utover det kan du plassere en gasspeis hvor som helst i hjemmet.

Det er altså ikke nødvendig å koble seg til en pipe i et boligkompleks. I leiligheter monteres det flest gasspeiser med avgass på yttervegg.

En gasspeis blir raskt et sentralt og vakkert midtpunkt i hjemmet, og Faber sine gasspeiser kan leveres frittstående eller som innebygd peisinnsats.

– Når en velger innebygget, får du en skreddersydd peis etter ønske. Her kan du lage gjennomgående nisjer eller hyller. Det er kun fantasien som setter grenser, sier Stoltenberg.

Vurderer du peis i en liten leilighet kan det være lurt å velge en innramming i samme farge eller nyanse som materialene ellers i rommet, samt en innramming som flukter med peisinnsatsen. Har du et større rom, kan peisen et større designelement som skiller seg ut og kanskje deler rommet inn i flere soner. Eller kanskje du vil ha den i et hjørne eller på en rett vegg.

– Det finnes alltid en løsning på det behovet du har, sier Monika Stoltenberg.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om gasspeis inne og ute

Et utvalg av våre gasspeiser: 

Kontroll på varmen med gasspeis

En av fordelene med gasspeis er et du har full kontroll på varmeeffekten. I applikasjonen, eller fjernkontrollen som du styrer peisen med, justerer du enkelt temperaturen etter dine behov, og dette gjør at det ikke er noe i veien for å bruke peisen året rundt. Du kan også justere modus og sette på for eksempel «party», «avslappet» eller «bål». Modusen «bål» gir for eksempel økt glødeeffekt og et lavt flammebilde, akkurat som et ekte bål.

Dessuten kan du med appen starte peisen selv om du er ute av huset, slik at temperaturen er behagelig når du kommer hjem.

Med en gasspeis slipper du å tenke på alt det fyring på tradisjonelt vis innebærer. Du behøver ikke tenke på om veden er tørr nok, du slipper å tømme peisen for aske og du slipper rusk og småkryp som følger med det å fyre med ved.

Innetemperatur og inneklima vil oppleves mer tilpasset deg og dine behov med en gasspeis enn om du har en vedovn.

Peis-uten-pipe

PEIS UTEN PIPE: Med en gasspeis må du ha plass til gassflaskene og tilgang til en yttervegg eller tak for å legge opp et avgassrør, men det er ikke behov for en pipe.

Når du har strøm, men ikke pipe

Ønsker du deg peisinnsats, men har ikke lyst eller mulighet til å installere et rør til avgass, er elektrisk peis et alternativ til deg. En elektrisk peis passer i alle rom og er enkel å installere, det eneste du trenger er strøm. Med Faber sin unike flammeteknologi, er du garantert et realistisk og vakkert flammebilde.

– Det har vært en enorm utvikling på elektriske peiser i de siste årene, sier Monika Stoltenberg.

– Nå er det både de som skal bygge ny bolig som installerer elektrisk peis, og de som skal ha peis til en eldre bolig.

Peis-i-blokk-uten-pipe

PEIS I BLOKK ELLER LEILIGHET UTEN PIPE: Både gasspeis og elektrisk peis er et godt alternativ, men en elektrisk peis som denne modellen fra e-Matrix krever kun tilgang til strøm.

En frittstående elektrisk peis kan i prinsippet plasseres hvor som helst, og kan være vegghengt, nedfelt i et bord, settes på en hylle eller plasseres på gulvet, avhengig av størrelsen på peisen.

– Med elektrisk peis er det lave driftskostnader, og ingen begrensninger til ønsket plassering, foruten at det må finnes en strømkilde å koble til, tilføyer Stoltenberg.

I dag handler peis ofte like mye om kosen som varmen. Moderne boliger blir stadig bedre isolert og holder godt på varmen, og spesielt for deg som ikke har pipe eller pipeløp, bor i leilighet, eller som ønsker en dekorativ peis i et rom der varmebehovet ikke nødvendigvis er det viktigste, er elektrisk peis et godt alternativ.

Teknologien i de elektriske peisene våre er basert på lys og vann. Energibesparende lys sammen med vanndamp som beveger seg fritt rundt i luften over vedkubbene, skaper unike flammemønstre i bevegelse. Samtidig sørger det for god luftfuktighet i huset.

Våre flammeteknologier Optiflame®, Revillusion® og Optimyst® gir alle vakre flammebilder, men Optimyst er den mest populære av dem. Den skaper en helt unik opplevelse av peis som det ikke finnes maken til på markedet.

LES OGSÅ: Elektrisk peis – alt du trenger å vite om plassering, bruk og flammeeffekt

Et utvalg av våre elektriske peiser: 

Elektrisk peis – enkel montering

Siden det ikke finnes noe tilsvarende installasjonskrav for elektrisk peis som det gjør for gasspeis er det svært enkelt å montere en elektrisk peis selv. Du trenger bare å plugge inn stikkontakten, og den er klar til bruk.

Vi i Faber skiller mellom «frittstående elektrisk peis» og «elektrisk peisinnsats for innbygging». En elektrisk peisinnsats gir deg like unike muligheter for valg av design og bruk av materialer for innrammingen som en gasspeis. Peisinnsaten er en kassett med alle tekniske funksjoner, som bygges inn i en ramme. Den kan bygges inn akkurat der du ønsker så lenge du har tilgang til strøm – enten det er i eller utenpå en rett vegg eller i et hjørne. En peisinnsats for innbygging krever bare ofte litt mer plass enn en frittstående elektrisk peis.

Uansett leverer vi design som flyter godt sammen med andre elementer i det rommet du skal ha peisen. Den blir da en naturlig del av rommet, slik at flammene kommer godt frem og du kan nyte peiskos med et tastetrykk.

LES OGSÅ: Faber elektrisk peis – tildelt pris for bærekraft og innovasjon

Innendørs-peis-uten-pipe

INNENDØRS PEIS UTEN PIPE? Mulighetene er uendelige. Med en elektrisk peisinnsats eller gasspeis for innbygging velger du selv størrelse og designet for peisen med materialene og flatene som benyttes.