Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

Drømmer du om peis der du bor? Kunderådgiver ved Hot Megastore i Oslo, Fredrik Hammarlund, gir råd til hvordan du kan virkeliggjøre drømmen – uansett bolig.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Andor

Ikke mange begrep er like gjennomført norske som ordet «peiskos».

Men hva betyr det egentlig? Det er helt klart et begrep som ikke er mye brukt – eller eksisterende, i andre land. Skriver du inn peiskos i Google Translate, får du beskjed om at det betyr «sitting by a fireplace».

Kudos til Google for tolkningen av begrepet, men en nordmann vet at peiskos betyr mye mer enn å sitte ved en peis. Peiskos er for de fleste synonymt med varmen du kjenner i ansiktet fra peisen, roser i kinnene, den gode stemningen, familie, hygge og tradisjon.

Og begrepet er mye brukt i Norge. Bare på Instagram gir #peiskos treff på godt over 26.000 innlegg.

Er du en av de som ennå ikke har lagt ut et bilde og tagget det #peiskos på Instagram? Vi har tatt en prat med Fredrik Hammarlund, kunderådgiver ved Hotmegastore i Oslo, om hva som skal til for å sette opp en peis der du ønsker – enten du har leilighet, hus eller hytte, pipe eller ikke.

LES OGSÅ: Innebygd peis – her er ekspertenes beste tips

Peis i leilighet – med eller uten pipe

For mange som bor i leilighet, er det lett å tenke at det ikke er mulig å sette opp en peis hvis du ikke allerede har en skorstein eller pipe tilgjengelig i leiligheten. Men slik er det ikke nødvendigvis.

– Hvis du ikke har pipe, så er elektrisk peis eller biopeis det beste alternativet. Gasspeis er også et alternativ. Her trenger du ikke pipe, men du må ha avtrekk til peisen som må hentes gjennom et stålrør via vegg eller tak, forteller Hammarlund.

Det er litt andre krav til oppføring av gasspeis i leilighet enn i enebolig, og monteringen må være klargjort med borettslaget.

Hammarlund forklarer at det i de fleste tilfeller er slik at borettslaget selv har gravd ned en større gasstank i nærheten av bygningen, og på den måten er det mulig for flere beboere å sette opp en gasspeis i leiligheten.

– Det første du må stilling til når du skal sette opp peis i leilighet, er varmebehovet ditt. Hvis du har stort behov for varme, så er gasspeis eller vedfyrt peis det beste alternativet. Har du ikke særlig varmebehov og kun ønsker kosen ved en peis, så er elektrisk peis et godt valg.

PEIS I LEILIGHET: Du kan fint montere en peis i en leilighet – også når du ikke har pipe. Her ser du en moderne, elektrisk modell fra Faber som kan bygges inn – Faber e-MatriX.
FRITTSTÅENDE PEIS: Ønsker du en peis som er lettere å montere, kan du også kjøpe en frittstående modell som denne. De elektriske peisene kan leveres med og uten varme. Her ser du den elektriske peisen fra Faber “Opti Virtual”.

Peis på hytta – gass eller ved?

Er det ett sted begrepet peiskos spesielt hører hjemme, så er det på hytta. Her er knitringen fra bålet, varmen fra flammene og banningen fra far som ikke får futt i bålet, viktigere enn noe annet sted. Men det er ifølge eksperten flere som også velger gasspeis her.

– For de fleste er det ganske tungt å gå over til noe annet enn vedfyrt peis eller vedovn på hytta. Det er likevel noen som gjennom tiden er blitt lei av å hugge ved og koste opp avfall, og som ønsker å bytte til gasspeis, sier Hammarland.

– Flere velger å grave ned en gasstank i hagen ved hytta fordi det er enklere med gasspeis. Det er lettvint å komme rett inn på hytta og trykke på en knapp for å få liv i peisen, fremfor å bruke til på å fyre opp.

Mest vanlig er likevel vedfyring, for som Hammarlund forklarer er den gjennomgående holdningen at; «man fyrer med ved på hytta».

Eksperten har foreløpig ikke solgt elektrisk peis til bruk på en hytte, men forklarer at det kan være et godt alternativ i rom der varmebehovet allerede er dekket. Alternativt for bad, soverom og mellomstuer, hvor utseende på peisen og stemningen den gir er det viktigste momentet.

Felles for valg av peisdesign på hytta, er at den skal være så stor som mulig.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men peisen på hytta skal være så stor som overhodet mulig, og ha så mye innsyn til flammene som mulig, forklarer eksperten.

PEIS PÅ HYTTA: Nordmenn flest foretrekker en vedfyrt peis på hytta, men enkelheten ved en gasspeis gjør at stadig flere velger også en slik variant. En gasspeis tennes med en fjernekontroll, og kan fjernstyres slik at hytta er varm når du kommer frem. Her ser du den frittstående gasspeisen “Faber Vaska”.

PEIS: På hytta er det populært å velge en peis som er så stor som overhodet mulig, men husk at størrelsen på peisen og varmeeffekten må reflektere størrelsen på rommet. Her ser du gasspeisen Faber MatriX.

Pris på gasspeis, elektrisk peis og vedfyrt peis

Hvis du er i modus for å sette opp en peis der du bor, er det første spørsmålet de fleste stiller seg, hva det koster og hvor mye du må regne med å budsjettere.

Hammarlund svarer:

– Prisen på elektrisk peis ligger gjerne mellom 5000 kroner og 50.000 kroner. De fleste kunder velger gjerne en elektrisk peis i en prisklasse rundt 20.000 kroner. Det er fordi disse har et mer eksklusivt og realistisk design, forteller eksperten.

Ved installasjon av gasspeis og vedfyrt peis, må du noe utstyr i tillegg, samt at du ved gasspeis må ha en sertifisert gasstekniker til å gjennomføre monteringen.

– Kjøper du en peis for 20.000 kroner, vil totalsummen med installasjon gjerne ligge på rundt 60.000 kroner. En ferdig montert gasspeis vil gjerne ligge på en prisklasse rundt 100.000 kroner, mens en vedfyrt peis ligger på en pris mellom 30.000 kroner og 60.000 kroner, sier Hammarlund.

Til nettbutikk: Se alle våre modeller av gasspeis her
Til nettbutikk: Se alle våre modeller av elektrisk peis her