Utepeis til hage, terrasse og balkong

Utepeis til hage, terrasse og balkong
25. april 2019 Faberpeis
Utepeis-utepeiser-gass-hage-terrasse

Ønsker du å forlenge sommeren med en peis utendørs? Her får du gode råd til hvilken modell du bør velge, sikkerhet og installasjon.

Av: Chili Publications Modell i toppbilde: Faber The Buzz

For nordmenn som vet å sette pris på sommeren, er utepeis et ypperlig hagetilbehør.

Et varmende og knitrende flammebilde, gjør at du kan tyvstarte sommeren tidlig i vårmånedene, men også forlenge sesongen når temperaturene synker på høsten.

Det finnes flere modeller av utepeis å velge mellom. Det mest tradisjonelle er vedfyrt peis eller gasspeis, som gir godt med varme til uteområdet.

Til nettbutikken – Se alle våre modeller av utepeis her

Utepeis

LUN STEMNING: Faber The Tube er en frittstående utepeis med hjul, som du enkelt kan flytte rundt der du ønsker. Med den runde formen har du innsyn til flammene fra alle kanter.

Peis utendørs – hva bør du velge?

Hvilken type utepeis du bør velge avhenger av flere faktorer. Christian Johnsen, daglig leder ved Varmeforum i Trondheim, har flere gode råd.

– Hvilken peis du bør velge avhenger av beliggenhet og uteområde. Bor du i et boligområde som er tett bebygget, er gass det beste valget. Da unngår du at røyk fra vedkubbene er til sjenanse for naboer, sier Johnsen.

– Har du en hytte eller et hus som ligger rett ved sjøen, bør du satse på et oppmurt ildsted for fyring med ved. Dette er fordi sjøvann bidrar til at produkter av stål ruster raskere, forklarer han.

Bor du innenlands eller har hytte på fjellet, er ekspertens anbefaling en gasspeis, som enkel å bruke på daglig basis.

Faber har flere gasspeiser for utendørs bruk. Faber The Buzz er en moderne og stilren frittstående peis med innsyn på tre sider. The Buzz kan bestilles i svart eller Cortenstål og leveres med hjul, som gjør at du enkelt kan flytte på den etter behov.

Faber The Mood er en peisinnsats for utendørs bruk som kan integreres. Den store glassflaten i front gir godt innsyn til flammebildet, og du kan i tillegg velge om du ønsker å få den levert med vedkubber eller hvite Carrera-stein i brennkammeret.

– Med en peis som The Mood kan du være kreativ. Den kan bygges inn med teglstein, naturstein eller andre materialer. Peisen bør stå på et fast sted og ha et egnet skap til oppbevaring av gass, sier eksperten, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Innebygd peis – her er ekspertens tips

Utepeis-gass-naturstein-mur

UTEPEIS: Faber The Mood er en gasspeis som kan bygges inn akkurat der du ønsker og med materialene du selv ønsker. En allsidig og stilren utepeis.

Sikkerhet og montering av utepeis

En utendørs gasspeis og gassfakler skaper en illusjon av varme året rundt, og uterommet får en atmosfære og varme som gjør at du kan utvide sommeren og utesesongen. Gassen skaper herlige sittesoner som gir deg mulighet til å skape det utemiljøet du drømmer om.

Når det gjelder sikkerhet og oppbevaring av gass, så det er spesielt én ting som er viktig.

– Ved bruk av gasspeis generelt, så må det sikres at koblinger og slanger er tette. Gasslange og regulator bør byttes ut hvert andre år, forteller Johnsen.

Frittstående modeller av utepeis for gass med flaske innvending og enkel husholdningsregulator kan du enkelt montere selv. Alle faste gassinstallasjoner – også installasjon av utendørs gasspeis, skal alltid utføres av en godkjent gasstekniker. Tolcon og alle våre forhandlere har oversikt over gassteknikere i hele landet.

For å sikre kvalitet og sikkerhet i alle ledd, anbefaler Johnsen at du kjøper en utepeis fra en leverandør av høy standard.

– Jeg anbefaler å kjøpe fra kjente leverandører. Bruk gjerne en faghandel på varmeprodukter. Da er du sikker på at de kjenner til alt av lover og regelverk rundt installasjon, montering og bruk, og du er sikret dersom det skulle dukke opp noe senere, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

Utepeis-varmeeffekt-gass

PEISKOS: Begrepet peiskos får ny betydning når du kan nyte kveldene ekstra lenge foran varmen til en utepeis.

Gode råd for å skape et flott utemiljø

Nordmenn elsker peiskos, og utepeis også er en voksende trend – både i hage, på balkong og terrasse. Dette merker også interiørdesignere.

– Det er viktig å ha gode varmekilder som bidrar til stemning og atmosfære, og som sørger for at du ikke fryser, sier Hege E. Larsen, designer og daglig leder i Ellinors Rede, som spesialiserer seg på interiør- og hagedesign.

–  Stråleovner og infrarøde ovner gir et intenst og ubehagelig lys som ikke er særlig hyggelig. Heldigvis har det kommet flere lekre utepeiser på markedet som gir både varme og atmosfære på uteplassen. Har du varmekilden i boks, trenger du ikke særlig mer enn et par lykter, pledd og et glass rødvin så har den perfekte utestemningen.

Designeren har imidlertid flere gode råd som sikrer deg god stemning på uteplassen.

– Vi er redebyggere i Norge. Vi vil ha pledd, komfort og utebelysning. Heldigvis er det enkelt å friske opp hagen med kun et par enkle grep. Har du en hage som ligger litt i mørke, vil underlys på plantene utvide synspunktet og få hagen til å virke dobbelt så stor, sier hun.

– Et annet tips er å leie inn profesjonell hjelp til beskjæring av planter. Ekspertenes hemmelighet er at beskjæringene ikke egentlig er synlig når de er ferdig. Plantene blir sunne, tette og fine, og hagen din vil automatisk få et løft.

Til nettbutikken – se alle våre modeller av utepeiser her